Kaisakauden 2014-2015 kuviot

27.8.2014

Lisätietoa kaisakauden uusista pienistä sääntömuutoksista ja kilpailukauden kuvioista. Mm. tahallinen talkkari on kielletty, rankkareissa pitää olla tuomari, loppupotissa palkitaan myös pisin sarja, juryyn kuuluu kaikki kaisajaoston jäsenet.

Kaisa RG-kilpailujen Juryt ja tuomarit

Jokaiseen kilpailuun valitaan jatkossa edelleen kolmen jäsenen jury (per pelipaikka) johon kuuluu kilpailujen järjestäjän edustaja (ei kilpailunjohtaja) ja kahden muun eri seuran edustajat. Lisäksi edellisistä vuosista poiketen Juryn jäsenistöön kuuluvat myös automaattisesti kaikki kaisan lajijaoston jäsenet ollessaan paikan päällä. Kaisan lajijaoston jäsenet ovat: Tuomas Komi, Joni Ahola, Sami Karttunen, Kari Kallio, Tero Kiviaho, J-P Lähdevuori, Joni Jäntti ja Mika Juoperi. Mikäli Juryyn erikseen valittu jäsen poistuu paikalta pysyvästi, tulee kilpailunjohtajan nimetä hänen tilalle uusi jäsen ellei lajijaoston jäseniä ole tarpeeksi paikalla jotta jäsenistön minimimäärä kolme täyttyisi.

Ellei erikseen ilmoiteta niin kaisan kilpailuissa ei käytetä tuomareita. Tosin kilpailun järjestäjältä vaaditaan että kun alkaa se kilpailukierros, jossa on mukana enää kahdeksan pelaajaa tai vähemmän, on tästä eteenpäin oltava joka pelissä tuomari kilpailun järjestäjän toimesta. Lisäksi erikseen tuomari/kolmas osapuoli pitää olla käytettävissä jokaisessa rangaistuslyöntiratkaisussa turnauksen aikana. Tuomarina voi olla kuka vaan vapaaehtoinen tai ”palkattu”, kunhan tuomari on kilpailunjohtajan hyväksymä tuomari. Tuomaria tarvitaan myös turnauksen otteluissa joissa pelaaja(t) vapaaehtoisesti lunastavat 5 euron hintaan itselleen tuomarin otteluunsa. Kilpailunjohtaja on tällöin velvoitettu järjestämään otteluun tuomarin. Lue lisää kilpailuohjekirjasta tästä ja muistakin tärkeistä asioista: Kaisan kilpailuohjekirja 2014-2015

 

Kauden loppupotti
Kaisan kokonaisrankingin viidelle parhaalle jaetaan kauden päätteeksi seurastipendi  jonka suuruus muodostuu koko kauden stipendipotista. Jokaisesta kaisan RG-kilpailusta 10% osallistumismaksuista kasvattaa stipendipottia viime vuoden tapaan. Stipendit jaetaan seuraavin prosentein kevätkauden päätteeksi.

1.       35%
2.       25%
3.       15%
4.       10%
5.       5%
Kauden pisin sarja: 5%
Erikoispalkinto: 5%

Tälle kaudelle on siis lisäksi kauden pisimmän sarjan titteli jaossa. Vaikka Kabike palkitsee jokaisesta kilpailusta erikseen pisimmän sarjan (mm. Oulussa Petri Asikainen 44) niin lisäksi kauden päätteeksi huomioidaan kaikissa RG-kisoissa (+ SM-kilpailu) se koko kauden pisin sarja. Sarja voi olla yli 60 pistettä mikäli sarja lähtee miinuksilta. Mikäli pisin sarja kauden päätteeksi on 60 ja tämän on tehnyt usea, huomioidaan ensin aloituspartti, sitten muut 60 sarjat. Mikäli kauden pisin sarja menee tasan, jaetaan myös siitä muodotuva stipendi tasan pisimmän sarjan tehneiden kesken.

 

Lisäys Rankaistuslyöntisääntöön:
Rangaistuslyönnissä lyövä pelaaja ei saa pysäyttää palloja ohilyönnin jälkeen vaan pallojen tulee antaa pyöriä loppuun asti, koska oma lyöntipallo voi vielä mennä pussiin. Mikäli lyövä pelaaja selkeästi pysäyttää kädellä tai kepillä tms. liikkuvan pallon ohilyöntinsä jälkeen, tuomitaan hänelle sanktiona -6 pistettä. (lisätty sääntöihin 26.5.2014)

 

Muutos Tahalliseen talkkariin:
Tahallista talkkaria ei saa enää tehdä lyömällä suoraan päin omaa palloa vaan pelaajan on lyötävä lyöntipalloa väh. puolen pallon leikkuulla (45 astetta) poispäin suhteessa kohdepalloon. Tahallisella talkkarilla ei edelleenkään voi tehdä pisteitä. Mikäli pelaaja lyö talkkarin lyömällä suoraan päin kohdepalloa (eli alle puolen pallon leikkuulla), tuomitaan tuo lyönti virheeksi ja siitä normaalit virhekäytännöt kaisasäännön 7d ja 7h mukaisesti. (lisätty sääntöihin 25.6.2014)

Tällä jälkimmäisellä sääntömuutoksella halutaan välttää typerältä näyttävät tahalliset talkkarilyönnit purkulyöntien yhteydessä. Tahallinen talkkari täysin päin lyötynä on jatkossa virhe josta katsotaan lyöjän näkökulmasta hyötynäkökulma. Niin kuin kaikissa virhelyönneissä, hyötynäkökulma ratkaisee sen pitääkö pallot siirtää takaisin edellisille paikoilleen.