Kaisa - Suomen biljardin kuningaslaji

Uutisia

Finaalissa nähtii kahden suuren kaisalegendan kohtaaminen, kun Mikko Hämäläinen ja Arto Tuhkanen ottivat mittaa toisistaan. Hämäläinen oli finaalissa puhtaalla pelillä, mutta Tuhkanen ei antanut periksi. Ensimmäinen finaali päättyi Tuhkaselle 60-31, mutta vastaavasti Hämäläinen kuittasi ratkaisevan finaalin samoin lukemin 60-31 ja nappasi jo uran kuudennen voiton Terva-Cupista. Kolmanneksi ja neljänneksi pelasivat myös kotiseuran Matti Väyrynen ja Akseli Matikkala.
Hyvinkäällä pelattu Antti Saari -eliittikilpailu päätti syyskauden ja finaalissa pelasivat vastakkain Hämeenlinnan Marko Lindberg ja Kotkan Kim Auvinen. Kovassa iskussa ollut Lindberg voitti finaalin näyttävästi lukemin 60-7. Vuoden 2013 maailmanmestari oli murskaava myös semifinaalissa jättäen Kouvolan Jyri Rautiaisen taakseen tylysti 60-0. Vuoden 2017 kaisapelaajaksi valittu Helsingin Ville Pasanen oli toinen semifinalisti kärsittyään tappion Auviselle 20-60.
Kaisan syyskauden viimeinen RG-kilpailu huipentui juhlakilpailuun, kun Helsingin Biljardikerhon Kristallikilpailu vietti samalla 50v. tunnelmia. Kymmenen edellisen vuoden aikana eniten mestaruuksia Kristalleista napsineet Helsingin Ville Pasanen ja Markku Koponen olivat vastakkain finaalissa ja tästä taistosta voittajaksi selviytyi ensin Ville Pasanen voitoin 60-35 ja 60-46. HBK:n ja PVK:n järjestämä tapahtuma onnistui upeasti!
Rovaniemen Kunnallisklubi ja Rovaniemen Biljardikerho järjestivät 100v juhlavuoden kunniaksi YT-klubien Seniorien SM-kilpailut ja mestaruudet ratkaistiin tuttuun tapaan neljässä eri ikäluokassa. 50v sarjan parhaat: Markku Koponen HSK, Ilkka Korhonen TKS ja Simo Kaijansaari OSK. 60v sarjan parhaat: Matti Vanhala KouBK, Martti Ajomo RKS, Ari Saarenpää KouBK. 70v sarjan parhaat: Risto Laitinen SKS, Seppo Lämsä OSK, Matti Jarkko MLS. 80v sarjan parhaat: Mauri Ala-Louko RKK, Matti Kärkkäinen TKS, Rauno Pulli TSK
Hyvinkään Joonas Vartia voitti nuorten SM-kultaa kaisassa jo kolmannen kerran peräkkäin. Kaksiosaisessa finaalissa kaatui Keravan Micke Ström ensin lukemin 60-27 ja toisessa ottelussa 60-23. Strömille upeasti SM-hopean lisäksi myös Straight Poolin junioreiden Suomenmestaruus joka järjestettiin Mustassa Kasissa samanaikaisesti. Pronssille kaisassa pelasi Kotkan Arseni Sevastyanov.
Historian kirjat saivat uuden Kultakellokilpailun voittajan, kun Hyvinkään Sami Hämäläinen nappasi uran ensimmäisen kaisa RG-voiton makoisaan paikkaan. Upeasti monia RG-voittajia kaatui Hämäläisen tieltä läpi turnauksen ja finaalissa voitto tuli todella selkeällä 60-4 tuloksella seurakaverista Miikka Hirvosesta. Turun Kim Laaksonen saavutti kolmannen, Joensuun Henri Kokko neljännen, Oulun Matti Väyrynen viidennen ja Helsingin Ville Pasanen kuudennen sijan. Kellopalkinnoille eli Top10 joukkoon mahtuivat vielä Hämeenlinnan Lassi Rontu, Oulun Mikko Hämäläinen, Hyvinkään Kimmo Kaikkonen ja Kouvolan Janne Kähkönen parhaana kotikylän edustajana.
Helsingin Biljardikerhon edustajat Olli Muotka, Timo Muhonen ja Ville Pasanen on kruunattu viikonloppuna Kaisan 3-miehis joukkuekilpailun Suomenmestareiksi. Finaalissa HBK (II) kukisti Kotkan kolmikon Joni Mussalon, Juho Nykäsen ja Jani Uskin (BK). Pronssille pelasi kotiseuran iloksi Hyvinkään Biljardikerhon ykkösjoukkue Markku Ijäs, Simo Hämäläinen ja Marko Makkonen. Hyvinkään Biljardikerho ja biljardisali Musta Kasi tarjosivat jälleen viihdyttävän kilpailun.
Inkeroisten illassa saatiin kauden seitsemänteen rankingkilpailuun voittajaksi Kausalan biljardiklubin Jukka Fick joka voitti finaalissa 4vk sitten Kotka Openin voittaneen Kim Auvisen 60-48. Fick sai turnauksen ainoan piikkinsä juuri Auviselta aikaisemmin turnauksessa. Auvinen puolestaan oli hävinnyt ennen finaalia ottelun kolmanneksi tulleelle Kouvolan Jyri Rautiaiselle. Fick pudotti Rautiaisen semifinaalissa 60-44. Neljänneksi Espoon Tuomas Komi ja viidenneksi Helsingin Tatu Tainio joka teki turnauksen pisimmän sarjan, 39 pistettä.
Espoon Biljardikerho ja Suomen kaisatilastot saivat uuden rankingvoittajan kaisaan, kun EBK:n Jesse Särkisilta voitti tämän vuoden Espoon Avoimet. Särkisilta pelasi upeasti läpi turnauksen voitosta voittoon todella tiukkojenkin otteluiden jälkeen ja kärsi kisoissa tappion ainoastaan kolmanneksi tulleelle Helsingin Biljardikerhon Olli Muotkalle. Toiseksi turnauksessa tuli Hyvinkään biljardikerhon Marko Makkonen ja pienemmät pokaalisijat nappasivat Helsingin Ritz-Clubin Ville Pasanen ja Biljardi-Kotkien Keni Chung.
Tällä vuosikymmenellä on Kokkolan kaisan Avoimia hallinnut vahvasti Oulun Mikko Hämäläinen joka voitti kilpailun vuosina 2010, 2012-2015 ja nyt jo kuudennen kerran kahdeksasta viime viikonloppuna. Finaalissa Hämäläinen kukisti Jyväskylän Marko Rautiaisen kahdesti, ensin lukemin 60-40 ja toisessa finaalissa 60-58. Hämäläinen teki tähän jälkimmäiseen finaaliin myös upeasti kauden pisimmän sarjan, 53 pistettä.
Kotka Openin finaalissa nähtiin kotiseuran iloksi KaKa miesten välinen kohtaaminen, kun Kim Auvinen ja Janne Pekkola pelasivat kahden parhaan joukkoon myöhään lauantai-iltana. Auvinen oli finaalissa puhtaalla pelillä ja pienoisena ennakkosuosikkina, mutta Pekkola sai nipistettyä ensimmäisen voiton Auvisesta hyvillä otteillaan 60-39. Kotka Open mestaruuteen vaadittavan ratkaisevan finaalin voitti kuitenkin Kim Auvinen lukemin 60-27 ja vuoden 1999 Kaisa Suomenmestari saavutti uran toisen RG-voittonsa. Pekkola kaatoi upeasti turnauksen vahvoja kilpaikumppaneitaan ja nappasi hienosti uran ensimmäisen Kaisan RG-finaalipaikkansa. Kolmanneksi pelasi Helsingin Biljardikerhon Olli Muotka ja neljännen palkintosijan kahmaisi itselleen Espoon Jesse Särkisilta niukasti ennen Kotkan Simo Palvimoa.
Helsingin Ritz-Clubin Ville Pasanen ja Hämeenlinnan Biljardiseuran Marko Lindberg olivat murskaavia etenemällä kumpainenkin puhtaalla pelillä kauden kolmannen RG-kilpailun finaaliin. Hyvinkään biljardikerholla Mustassa Kasissa pelattu kilpailu käytiin läpi yhden päivän turnauksena ja Pasanen kukisti kolmiosaisessa finaalissa Lindbergin lukemin 60-12, 55-60, 60-19.
58 pelaajaa osallistui kauden toiseen RG-kilpailuun joka pelattiin Oulussa totutusti tutulla Isokadun keilahallilla. Kotiseuran iloksi finaalissa nähtiin OBK-kaksikko Matti Väyrynen ja Mikko Hämäläinen. Aikaisempi kohtaaminen kaksikolta oli päättynyt Väyrysen 60-49 voittoon ja sama voittaja oli myös finaalissa, kun Väyrynen kaatoi Hämäläisen lukemin 60-41 ja nappasi Oulun turnauksen voiton puhtaalla pelillä. Kolmanneksi pelasi Rovaniemen Mika Gröhn.
Puhveliturnaus käynnisti kaisakauden viikonloppuna PVK:n uudella salilla Helsingin Roihuvuoressa. 36 pelaajaa otti osaa kauden avaukseen ja voittajaksi pelasi upeasti puhtaalla pelillä kilpailun johtajanakin kisassa häärännyt Markku Koponen. Finaalissa kaatui Ville Pasanen ja kolmanneksi tuli Kimmo Kaikkonen
Julkaistu 31.7.2017. Sisältää muutamia muutoksia uudelle kaudelle