Kaisa - Suomen biljardin kuningaslaji

Uutisia

Kaisan yhteenveto vuodesta 2017
Kuopion Liikemiesklubi järjesti odotetun upeasti 63. YT-klubien SM-tapahtuman viikonloppuna. Kolmen päivän turnauksen finaalipäivänä ei KLK itse enää menestynyt, mutta tasainen viikonlopun suoritus toi isäntien ykkösjoukkueelle pronssia 100v juhlavuoden kunniaksi. Imatran Kerhon ykkösnyrkit Timo Muhonen ja Janne Stenberg olivat rautaa ja valloittivat podiumpaikoillaan mestaruuden Imatraan. Kisojen henkilökohtaisen sarjan kunkku oli kuitenkin lopulta Helsingin Markku Koponen joka kukisti finaalissa Timo Muhosen kahdesti (60-2 ja 60-59). Koposen trillerivoitto toi herralle uran toisen YT-klubien mestaruuden ja avitti HSK:n joukkuekilpailun hopeasijalle. Ensimmäinen voitto Koposelle tuli vuonna 2002 Raumalta.
Kuopion menestynein kaisapelaaja Arto Tuhkanen päihitti Helsingin Ville Pasasen Saimaa turnauksen finaalissa 60-50. Ville Pasanen jatkaa RG-finaalin turvin selkeässä rankingjohdossa, kun kaudesta on pelaamatta viisi RG-kilpailua ja SM-kilpailu. Saimaa turnauksen kolmanneksi pelasi upean turnauksen läpi tahkonut Kotkan Simo Palvimo.
Oulun Biljardikerhon kaksikko Matti Väyrynen ja Tero Räisänen ovat voittaneet Pari SM-kultaa viikonloppuna. Oulun keilahallilla pelattu SM-tapahtuma huipentui oululaisten juhliin sillä kotikaupunki nappasi kolmoisvoiton. SM-hopealle Henri Mäki ja Kari Tunturi OBK ja SM-pronssille Jari Paloma OBK ja Juha Rajaniemi OB.
J.Wessmanin muistokilpailu pelattiin tänä viikonloppuna Vantaan Tikkurilassa ja Helsingin Alppilassa I-HBS:n ja HBK:n järjestämänä. Finaalissa kohtasivat kotiseuran Harri Korkiakoski ja aikoinaan I-HBS:aa, nykyisin HSK:a edustava Markku Koponen joka tavoitteli jo kymmenettä kertaa Wessmanin muistokilpailun voittoa. Harri Korkiakoski osoittautui finaalissa niukasti etevämmäksi ja voitti 60-49 dramaattisten vaiheiden jälkeen. Kolmanneksi PVK:n Mauno Nuutinen
Finaalissa nähtii kahden suuren kaisalegendan kohtaaminen, kun Mikko Hämäläinen ja Arto Tuhkanen ottivat mittaa toisistaan. Hämäläinen oli finaalissa puhtaalla pelillä, mutta Tuhkanen ei antanut periksi. Ensimmäinen finaali päättyi Tuhkaselle 60-31, mutta vastaavasti Hämäläinen kuittasi ratkaisevan finaalin samoin lukemin 60-31 ja nappasi jo uran kuudennen voiton Terva-Cupista. Kolmanneksi ja neljänneksi pelasivat myös kotiseuran Matti Väyrynen ja Akseli Matikkala.
Hyvinkäällä pelattu Antti Saari -eliittikilpailu päätti syyskauden ja finaalissa pelasivat vastakkain Hämeenlinnan Marko Lindberg ja Kotkan Kim Auvinen. Kovassa iskussa ollut Lindberg voitti finaalin näyttävästi lukemin 60-7. Vuoden 2013 maailmanmestari oli murskaava myös semifinaalissa jättäen Kouvolan Jyri Rautiaisen taakseen tylysti 60-0. Vuoden 2017 kaisapelaajaksi valittu Helsingin Ville Pasanen oli toinen semifinalisti kärsittyään tappion Auviselle 20-60.
Kaisan syyskauden viimeinen RG-kilpailu huipentui juhlakilpailuun, kun Helsingin Biljardikerhon Kristallikilpailu vietti samalla 50v. tunnelmia. Kymmenen edellisen vuoden aikana eniten mestaruuksia Kristalleista napsineet Helsingin Ville Pasanen ja Markku Koponen olivat vastakkain finaalissa ja tästä taistosta voittajaksi selviytyi ensin Ville Pasanen voitoin 60-35 ja 60-46. HBK:n ja PVK:n järjestämä tapahtuma onnistui upeasti!
Rovaniemen Kunnallisklubi ja Rovaniemen Biljardikerho järjestivät 100v juhlavuoden kunniaksi YT-klubien Seniorien SM-kilpailut ja mestaruudet ratkaistiin tuttuun tapaan neljässä eri ikäluokassa. 50v sarjan parhaat: Markku Koponen HSK, Ilkka Korhonen TKS ja Simo Kaijansaari OSK. 60v sarjan parhaat: Matti Vanhala KouBK, Martti Ajomo RKS, Ari Saarenpää KouBK. 70v sarjan parhaat: Risto Laitinen SKS, Seppo Lämsä OSK, Matti Jarkko MLS. 80v sarjan parhaat: Mauri Ala-Louko RKK, Matti Kärkkäinen TKS, Rauno Pulli TSK
Hyvinkään Joonas Vartia voitti nuorten SM-kultaa kaisassa jo kolmannen kerran peräkkäin. Kaksiosaisessa finaalissa kaatui Keravan Micke Ström ensin lukemin 60-27 ja toisessa ottelussa 60-23. Strömille upeasti SM-hopean lisäksi myös Straight Poolin junioreiden Suomenmestaruus joka järjestettiin Mustassa Kasissa samanaikaisesti. Pronssille kaisassa pelasi Kotkan Arseni Sevastyanov.
Historian kirjat saivat uuden Kultakellokilpailun voittajan, kun Hyvinkään Sami Hämäläinen nappasi uran ensimmäisen kaisa RG-voiton makoisaan paikkaan. Upeasti monia RG-voittajia kaatui Hämäläisen tieltä läpi turnauksen ja finaalissa voitto tuli todella selkeällä 60-4 tuloksella seurakaverista Miikka Hirvosesta. Turun Kim Laaksonen saavutti kolmannen, Joensuun Henri Kokko neljännen, Oulun Matti Väyrynen viidennen ja Helsingin Ville Pasanen kuudennen sijan. Kellopalkinnoille eli Top10 joukkoon mahtuivat vielä Hämeenlinnan Lassi Rontu, Oulun Mikko Hämäläinen, Hyvinkään Kimmo Kaikkonen ja Kouvolan Janne Kähkönen parhaana kotikylän edustajana.
Helsingin Biljardikerhon edustajat Olli Muotka, Timo Muhonen ja Ville Pasanen on kruunattu viikonloppuna Kaisan 3-miehis joukkuekilpailun Suomenmestareiksi. Finaalissa HBK (II) kukisti Kotkan kolmikon Joni Mussalon, Juho Nykäsen ja Jani Uskin (BK). Pronssille pelasi kotiseuran iloksi Hyvinkään Biljardikerhon ykkösjoukkue Markku Ijäs, Simo Hämäläinen ja Marko Makkonen. Hyvinkään Biljardikerho ja biljardisali Musta Kasi tarjosivat jälleen viihdyttävän kilpailun.
Inkeroisten illassa saatiin kauden seitsemänteen rankingkilpailuun voittajaksi Kausalan biljardiklubin Jukka Fick joka voitti finaalissa 4vk sitten Kotka Openin voittaneen Kim Auvisen 60-48. Fick sai turnauksen ainoan piikkinsä juuri Auviselta aikaisemmin turnauksessa. Auvinen puolestaan oli hävinnyt ennen finaalia ottelun kolmanneksi tulleelle Kouvolan Jyri Rautiaiselle. Fick pudotti Rautiaisen semifinaalissa 60-44. Neljänneksi Espoon Tuomas Komi ja viidenneksi Helsingin Tatu Tainio joka teki turnauksen pisimmän sarjan, 39 pistettä.
Espoon Biljardikerho ja Suomen kaisatilastot saivat uuden rankingvoittajan kaisaan, kun EBK:n Jesse Särkisilta voitti tämän vuoden Espoon Avoimet. Särkisilta pelasi upeasti läpi turnauksen voitosta voittoon todella tiukkojenkin otteluiden jälkeen ja kärsi kisoissa tappion ainoastaan kolmanneksi tulleelle Helsingin Biljardikerhon Olli Muotkalle. Toiseksi turnauksessa tuli Hyvinkään biljardikerhon Marko Makkonen ja pienemmät pokaalisijat nappasivat Helsingin Ritz-Clubin Ville Pasanen ja Biljardi-Kotkien Keni Chung.
Tällä vuosikymmenellä on Kokkolan kaisan Avoimia hallinnut vahvasti Oulun Mikko Hämäläinen joka voitti kilpailun vuosina 2010, 2012-2015 ja nyt jo kuudennen kerran kahdeksasta viime viikonloppuna. Finaalissa Hämäläinen kukisti Jyväskylän Marko Rautiaisen kahdesti, ensin lukemin 60-40 ja toisessa finaalissa 60-58. Hämäläinen teki tähän jälkimmäiseen finaaliin myös upeasti kauden pisimmän sarjan, 53 pistettä.