Kaisa - Suomen biljardin kuningaslaji

Uutisia

Hyvinkään Joonas Vartia on voittanut kotisalillaan kaisan nuorten Suomenmestaruuden. Finaalissa kaatui Espoon Casper Matikainen lukemin 60-43. Matikainen oli voittanut ensimmäisen finaalin 60-0 ja nousi toisessakin finaalissa yli neljänkymmenen pisteen takaa-ajosta iskuetäisyydelle, mutta Vartian hermot piti loppuun asti ja tämä tiesi nuorelle Hyvinkääläiselle nuorten Suomenmestaruuden. Viime vuoden mestari Aki Pöyhönen saavutti pronssia.
Turun Kim Laaksonen nousi viime vuotiseen tapaan Kouvolan legendaarisen Kultakellokilpailun voittajaksi. Finaalissa kaatui Kuopion Arto Tuhkanen lukemin 60-35. Viime viikolla sekä pyramidin MM-kisojen 17. sijan että Straightpoolin SM-pronssia saavuttaneen Laaksosen kaisakausi on sujunut mallikkaasti sillä ennen Kultakellokilpailua Laaksonen voitti myös Simojoki Openin jossa herra teki 60 pisteen sarjan. Myös Kultakellokilpailujen pisin sarja merkattiin Laaksoselle lukemin 49. Kultakellokilpailujen Top10: 1. Kim Laaksonen TBK 11/660, 2. Arto Tuhkanen KLK 9/597, 3. Kari Kallio RKK 8/571, 4. Marko Lindberg HBS 7/474, 5. Juuso Lakka RB 7/450, 6. Harri Lahtinen P-HBK 6/418, 7. Sami Jokinen TBiK 6/412, 8. Janne Kähkönen RB 6/382, 9. Simo Hämäläinen HyvBK 5/384, 10. Kari Jääskeläinen MSC 5/375
Kaisakarhujen ykkösjoukkue Juho Nykänen, Joni Mussalo ja Matti Vanhala voittivat koti-isäntinä kaisan Joukkue SM-kultaa viikonloppuna pelatussa turnauksessa. Hopealle ylsivät viime vuoden mestarit Kouvolan Red Ball eli Jari Timonen, Janne Kähkönen ja Markus Kihlman. Pronssille pelasivat Espoon Biljardikerhon Tuomas Komi, Joonas Lounamaa ja Jesse Särkisilta
Neljäs perättäinen RG-viikonloppu ja kauden seitsemäs kilpailu oli nimeltään Anjalankosken turnaus. Inkeroisissa pelatun kilpailun ykköseksi pelasi Lappeenrannan Jyrki Ruuskanen joka kukisti finaalissa Kouvolan Jari Timosen lukemin 60-44. Kolmanneksi parhaiten menestyi Helsingin Kari Thoménius ja kotiseura IBK:n paras pelaaja oli neljänneksi sijoittunut Mika Kaikko.
Kokkolan avoimet pelattiin viikonloppuna ja mukaan oli ilmoittautunut 40 pelaajaa. Oulun ykköstykki Mikko Hämäläinen oli kisoissa jälleen tuttuun tapaansa vakuuttava ja nappasi turnauksen voiton itselleen puhtaalla pelillä. Finaalissa oli vastassa hieman yllättäen Turun KK-79:n Pasi Mettälä joka pelasi upean turnauksen pudottamalla pois mm. Kokkolan omat ykköstykit Tero Kiviahon ja Ari Huuskon. Kolmanneksi tuli puolestaan myös upean turnauksen pelannut Tampereen Eerik Stenman joka päihitti turnauksen aikana niinkin kovia nimiä kuin Kari Tunturin ja Kari Kallion.
Kauden viides RG-finaali käytiin kahden kokeneen RG-voittajan välillä. Espoon Avoimien viime vuoden voittoaan puolustanut Hyvinkään Pasi Kulmala pystyi uusimaan mestaruuden, kun hän kukisti finaalissa kahdesti puhtaalla olleen Helsingin Markku Koposen (60-41, 60-46). Kulmala korjasi voiton myötä koko potin sillä hänelle kirjattiin myös kisojen pisin sarja sekä EBK:n erikoispalkinto uuden kiertopalkinnon lisäksi. Espoon Avoimien kolmanneksi tuli kotiseuran iloksi EBK:n Tuomas Komi ja koko RG-listan kärkinelikko ennen Espoon avoimia oli muutenkin kuuden parhaan joukossa, kun Kokkolan Tero Kiviaho oli neljäs, PPK:n Jari Suomalainen oli viides ja Oulun Kari Tunturi oli kuudes.
Kaisakarhujen isännöimä Kotka Open pelattiin 35 pelaajan voimin lauantaina. Kauden neljännen RG-kilpailun finaalissa kohtasivat Kouvolan Red Ballia edustava Jari Timonen ja Espoon biljardikerhon Tuomas Komi. Finaali oli täysin Timosen ylivoimaa hänen viedessä finaalin nimiinsä lukemin 60-3. Turnauksen kolmanneksi tuli Helsingin Markku Koponen.
Katso Sokos hotellien uudet majoitustarjoukset
Syyskuu on vasta päässyt alkuun ja nyt on pelattu kaisassa jo kolme RG-kilpailua. Hyvinkäällä järjestetty Simojoki Open tarjosi todella kovatasoisen kilpailun, jossa nähtiin tusinan verran upeita sarjoja. Kilpailun parhaasta suorituksesta vastasi Turun Kim Laaksonen joka teki harvinaisen 60 pisteen sarjan ja pelasi lopulta myös koko kilpailun voittajaksi. Finaalissa kaatui kahdesti hallitseva maailmanmestari Hämeenlinnan Marko Lindberg. Myös toinen ns. mitalisija matkasi Turkuun, kun KK-79:n Jukka Rusi kiilasi hieman yllättäen suosikkien edelle kolmanneksi.
Vuonna 2010 järjestettiin historiallisesti ensimmäinen kaisan MM-kilpailu ja maailmanmestariksi kruunattiin Jyväskylän Marko Rautiainen. Toinen MM-kilpailu pelattiin samassa pelipaikassa Kotkan konserttitalolla keväällä 2013 ja maailmanmestariksi Hämeenlinnan Marko Lindberg. Kolmas kerta toden sanoo! Lokakuussa 2016 Kaisan MM-kilpailulla on uusi pelipaikka Holiday Club Saimaa Lappeenrannassa jossa järjestetään myös tulevat pyramidin MM-kilpailut. Voittaako kolmannen kaisan MM-kilpailun myös Marko vai kenties nyt joku muu? Taistelu kaisan MM-paikoista on jo alkanut!
Useita seuroja kaisaurallaan edustanut Jari Suomalainen on ollut useita kertoja kärkikahinoissa mukana, mutta nyt napsahti kohdilleen uran ensimmäinen Kaisan RG-voitto. Lieneekö pientä taikaa ollut siinä, että Suomalainen vaihtoi äskeittäin seuraa ja edustaa tällä kaudella Porvoon Porvarikerhoa johon matkasi viime kauden kokonaisrankingin voitto Lepistön ansiosta. Jari Suomalainen kärsi tappion viidennellä kierroksella Oulun Kari Tunturille, mutta turnauksen muut vastustajat kaatuivat Suomalaisen käsittelyssä melko selkein numeroin. Poolbiljardissa itsensä maailman parhaiden pelaajien joukkoon pelannut Petri Makkonen tuli pitkästä aikaan kaisakisoihin ja iski itsensä finaaliin. Tasaisesti alkanut finaali päättyi Suomalaiseen upeaan 34 pisteen parttiin ja koko ottelu kirjattiin loppulukemin 60-23.
Viime kevään lopulla OBK:n Mikko Hämäläinen kruunattiin kaisan Suomenmestariksi. Kesä ei ollut ruostuttanut Hämäläisen tarkkuutta tippaakaan, sitä todisteena heti avauskierroksella aloituksesta 54 pisteen sarja ja kauden avauskilpailun voitto. Mikko Hämäläinen kaatoi finaalissa viime vuonna avauskilpailun voittaneen Rovaniemen Kari Kallion lukemin 60-44. Tutun kärkikolmikon täydensi tietenkin Oulun Kari Tunturi eli samainen kolmikko nousi "podiumille" vuoden 2015 molemmissa Oulun RG-kilpailuissa.
Kilpailuohjekirja 2015-16 on päivitetty. Kausi alkaa Oulusta 15.-16.8.2015. Pieniä sääntömuutoksia rankkarikilpailuun. Kilpailujen arvontoihin ja pukeutumisiin tarkennuksia. Lue lisää heinäkuun kaisatiedotteesta:
Huikea trilleri käytiin Helsingin Kulttuuritalolla kaisan SM-finaalissa jossa OBK:n Mikko Hämäläinen kukisti KLK:n Arto Tuhkasen todella tiukasti 2-1. Pronssille PPK:n Tomi Lepistö ja RB:n Janne Kähkönen.
Oulun Kari Tunturi nappasi jo uransa kolmannen kerran 50-vuotiaiden Suomenmestaruuden (2010, 2012, 2015). Kaksi uutta mitalistia saatiin sarjalle, kun hopealle jäi niukalla 59-60 finaalitappiolla IBK:n Jari Mahlio. Pronssista käytiin myös tiukka taisto ja lopulta sijojen 3 ja 5 välille jäi vain 12 pistettä. Pisimmän korren veti, eli pronssille, Tampereen Tomi Rontu niukasti ennen Helsingin Pekka Ruotsia ja Varkauden Harri Riikosta. 60-vuotiaiden sarjassa saatiin uusi voittaja kun Kouvolan Ari Saarenpää nappasi kultamitalin voittamalla finaalissa Porvoon Jan Knusin. Saarenpää hävisi turnauksessa yhden ottelun edellisen vuoden mestarille Espoon Simo Lariselle. Pronssille pelasi viime vuotiseen tapaan Porin Hannu Virtanen. Kaikista kokenein voittaja saatiin kuitenkin 70-vuotiaiden sarjassa jossa Mikkelin Matti Jarkko pokkasi SM-kullan sarjassaan jo seitsemännen kerran. Olihan se jo Mikkelin iki-liikkujan 17. SM-kulta kaisan henk.koht. sarjoista. (1x yleinen, 3x 50v, 6x 60v ja 7x 70v). Hopeaa SKS:n Risto Laitinen joka on myös menestynyt aikaisemmin myös 60v sarjassa. Pronssin kohtalokin meni historiallisesti kahtia, kun kolmannelle sijalle tasavoitoin ja pistein päätyivät Oulun Jorma Tulkki ja Lappeenrannan Raimo Ruuskanen. Heille siis jaettu pronssi. Tulkille uran ensimmäinen ja Ruuskanen oli voittanut pronssia aikaisemmin 50v sarjassa 1994.